Impresii și amintiri din Fes

Marocul a fost din totdeauna pe lista țărilor pe care mi-am dorit să le vizitez.
Am planificat călătoria cu un pic de anxietate, dar cu și mai multă curiozitate să descopăr o altă cultură, o altă civilizatie, un alt mod de viață și alte stiluri arhitectonice. Iar Marocul este o lume surprinzătoare în toate aspectele posibile.
De altfel, după 3000 de km pe cont propriu, cu Mihai, prin Maroc, pot spune că despre asta este vorba. Marocul este cu și despre experiențe: vizuale, culturale, culinare și sociale.

Mi-au plăcut mirodenile, culorile, mâncărurile și peisajele,  detaliile, haosul, piețele și târgurile, dar de foarte multe ori le-am perceput a fi  copleșitoare, obositoare si câteodată chiar nesigure.  Modelul de labirint al medinei (centrul orașelor marocane) pare atractiv, și deși suntem fanii ruperii de hartă și descoperirii străduțelor și al specificului local, aici am făcut asta cu multă precauție. De altfel, fiecare zi prin medine, însemna menținerea nivelului de aderenalină la un nivel super crescut, pentru că interacțiunile cu localnicii nu erau dintre cele mai plăcute.

 

Unde și cum

Ca să ajungem în Maroc, am zburat low-cost, Cluj-Eindhoven, Eindhoven-Fes, cu o oprire de 24 de ore în Olanda. Dacă nu aveți zboruri directe și nici nu zburați cu companii de linie din aceeași alianță, recomand să aveți grijă la durata conexiunii și la faptul că aceasta nu este garantată.

Revenind la Maroc, Fes a fost primul oraș pe care l-am vizitat și primul contact cu continentul african. Pentru Mihai, a fost și prima țară arabă vizitată, deci călătoria a implicat și o ajustare la specificul cultural musulman.

Am ales să ne cazăm în mijlocul medinei, într-un riad (casă tradițională marocană), pentru a putea experimenta atmosfera autentică. Riadul din Fes a fost cel care ne-a plăcut cel mai mult din Maroc. Pe lângă stilul decorativ impresionant,  am ales locația pentru că ne asigura transferul de la aeroport, deci o bătaie de cap în minus. În plus, riadul avea o priveliște superbă asupra orașului, iar de pe terasa unde se servea micul dejun, puteai vedea o radiografie a vieții în Maroc: minarete, case tradiționale, măgari, biciclete și pisici.

Daca ajungeți in Fes, merita să vă cazați la acest riad. Este printe puținele  care au montate indicatoare prin oraș, pentru a ușura navigarea prin străzile încâlcite ale medinei. Am apreciat ospitalitatea personalului care a avut grijă de tot comfortul nostru, ne-a dat sfaturi pentru explorarea orașului, ne-a făcut cumpărăturile din magazinele locale și ne-a avertizat asupra capcanelor turistice și ale pericolelor din medina.

 

Ce să faci în Fes?

Fes are cea mai veche și cea mai mare Medina din Africa de Nord și este centrul religios, cultural și artizanal al Marocului. Fes a fost capitală  până în 1912, iar astăzi este oraș al Patrimoniului Mondial UNESCO fiind unul dintre cele mai bine conservate orașe vechi arabe din lume și cea mai mare zonă urbană fără mașini a planetei.  Orașul este super agitat,  iar atmosfera lui ne-a dat senzația că ne-am întors câteva sute de ani în timp.

Plimbare în Medina

Șarmul Fesului stă în descoperirea la pas, a palatelor, muzeelor, moscheilor, fântânilor și a aleilor întortocheate.  Cum am avut doar o hartă turistică, nu foarte detaliată, nu ne-am îndepărtat foarte mult de pe traseu, mai ales că medina din Fes este imensă, deci imposibil să te descurci fără ajutorul localnicilor. Mai mult, nu am considerat orașul cel mai confortabil loc pentru a avea incertitudini. Din contră, aș zice că medina este picantă și nesigură, iar localnicii nu sunt cei mai prietenoși cu turiștii.

Vopsitoriile

Tanneries sunt probabil cele mai faimoase atracții ale orașului. Tradiția vopsitoriei este de 11 secole și este locul în care pieile de vacă, capră, cămila, oaie sunt aduse pentru a fi transformate în accesorii vestimentare. Culorile naturale folosite la vopsirea pielii sunt  produse din diferite ingrediente “bio”: apă, lămâie, sare, curcuma,  pee-pee de vacă și poo-poo de porumbei. Așadar, zona vopsitoriei nu miroase a levănțică, dar merită a fi vizitată, tocmai pentru a vedea metodele tradiționale de vopsire a pieilor.

Am urmat și noi ritualul de vizitare, care presupune dribbling-ul ghizilor și al vânzătorilor, care nu este o treabă usoară. Am fost opriți de cîteva ori și trași în magazine, câțiva indivizi au insistat că ne-am rătăcit, deși eram pe drumul cel bun. Noi am reușit să îi ignorăm și să ne vedem de drum, asta pentru ca Mihai a fost foarte ferm în interacțiunile cu localnicii.  În mod normal, ca să beneficiezi de panorama asupra tanneries-urilor, trebuie să treci prin magazinele care vând pielărie. Nu este ușor să scapi de cei care își vând produsele, însă noi am avut noroc și am fost lăsați pe o terasă fără a cumpăra ceva sau a oferi bani pentru asta.

 

Madrasele

Cele două colegii islamicee, Madrasa al-Attarine și Bou Inania Madrasa sunt printre puținele clădiri religioase pe care non-musulmanii le pot vizita. Ambele sunt exemple ale competenței artizanale marocane,  având sculpturi  și tencuieli incredibile.

 

Bab Boujloud (Poarta Albastră)

Construită prima dată în secolul al unsprezecelea și a fost refăcută de mai multe ori de-a lungul timpului. Este denumită Poarta Albastră datorită pietrelor albastre Fassi din exterior, fiind una din porțile de intrare în labirintul istoric al Fesului.

Atelierele tradiționale

Șarmul medinei constă în oamenii care îi mențin ritmul și atmosfera de acum câteva sute de ani, prin meșteșugurile transmise din generație în generație. Practic străzile sunt muzee vii, în care am văzut de toate: ateliere de tâmplărie, de ceramică, de confecționare a covoarelor sau de prelucrare a pielii.

 

 

Palatul Regal

Palatul Regal din Fes nu este deschis publicului, dar merită o vizită și de afară. Cele 7 porți de aur care marchează intrarea în palat sunt acoperite cu modele complicate și sunt o imagine în toate ghidurile de călătorie din Maroc.

Cartierul evreiesc

În afara medinei vechi, lângă palatul regal cu ușile sale de alamă, este Fes Mellah, cartierul evreiesc. Zona este foarte bine conservată și foarte diferită de orașul musulman. Dacă arabii preferă să își decoreze curtile interioare, lăsând pereții exteriori ai locuințelor super simpli,  casele evreiești au ferestre mari și balcoane maro,  sculptate și deschise la stradă.

Cu siguranță sunt multe alte lucruri de făcut și văzut în Fes. Noi am preferat să nu ne forțăm norocul și pentru că ne-am simțit incomfortabil pe timpul zilei prin labirintul medinei. Ne-am redus lista obiectivelor  și am ales o seară chill, pe acoperișul riadului.

All in all, deși ritmul Fes-ului a fost inițial copleșitor pentru noi, sunt atât de multe aspecte culturale pentru care cred că merită să fie pus pe lista lucrurilor de văzut în Maroc. Despre tips and tricks referitoare la siguranță, promit să povestesc într-o postare următoare.

 

Until next time,