Happy New Year! Am avut parte de o lună decembrie plină de evenimente, am scris mai puţin pe blog, pentru că am călătorit mai mult. Am vizitat târgurile de Crăciun din Munchen, Varșovia, Cracovia, Milano și Praga, dar super surpriza pentru noi a fost Bergamo.  Pentru că este atât de fain oraşul, mi-am propus să povestesc despre el, sperând să vă conving că merită un drum până acolo.  Nouă ne-a plăcut enorm aşa că ne-am planificat deja să revenim în februarie, sperând ca de această dată să vedem şi ceva zăpadă.
Orașul Bergamo este unul dintre cele mai încântătoare locuri din Italia,  este medieval, liniştit și romantic.  Nu este turistic, deși ar merita o mult mai bună promovare având în vedere atmosfera magică și peisajele de poveste.

Cum și unde

Dacă vă apucă dorul de ducă, profitați de zborurile ieftine spre aeroportul Orio al Serio și petreceți acolo un sfârșit de săptămână. Noi am stat 2 zile în Bergamo, în drumul spre Praga. Cursele Wizz sunt zilnice iar biletele low cost spre aeroportul BGY, încep de la 39 RON, cel mai adesea costând 150-250 Ron dus-întors.
De la aeroport se poate ajunge în oraș cu autobuzul nr. 1, costul unui bilet valabil 90 de minute fiind de 2,30 euro. Recomand să vă achiziținați  un abonament de 24 de ore, care costă 5 euro sau unul pentru 72 de ore la 7 euro și veți avea incluse călatorii nelimitate cu toate mijloacele de transport  în oraș, în zona aeroportului și cu cele două funiculare. Infrastructura de transport este foarte bine gândită, din păcate orarele nu prea se respectă, așa că trebuie să aveți răbdare și să vă luați o marjă mare de timp pentru orice plan care ar implica un program fix.


În privința cazării, evident locația stabilește prețurile. Bergamo este un oraș cu două nivele, alcătuit din Citta Alta (orașul superior, medieval) și Citta Bassa (orașul inferior, cu o arhitectură mai nouă).  Prețurile în buricul târgului medieval sunt muuuullt mai mari, așa că dacă vreți să economisiți considerabil, alegeți o cazare în Citta Bassa.
Noi am găsit în Citta Bassa un apartament retro prin Airbnb, la 5 minute de stația autobuzului 1, autobuz care leagă aeoportul de gară și de orașul medieval.  Ales strict pentru proximitate, apartamentul ne-a depășit așteptările dimineața, când am descoperit că avea o priveliște genială asupra cetății medievale.

Ce să faci în Bergamo

Cum spuneam, particularitatea orașului Bergamo este structura pe două nivele. Bergamo Basso deține cea mai frumoasă galerie de artă a regiunii, în timp ce Bergamo Alto, plin de clădiri medievale, turnuri, clopotniţe şi ziduri de apărare oferă o atmosferă autentic italiană și un view de milioane. Cele două nivele ale orașului sunt legate între ele printr-un funicular și câteva porți de acces. Cum era și normal, principalul nostru punct de interes a fost Orașul de Sus.  Dar înainte să ajungem acolo,  ne-am propus să urcăm în San Vigillio, cel mai înalt punct din zonă, și de acolo să coborâm în plimbare spre Citta Alta și Citta Bassa.

Traseul nostru de vizitare a fost:  Citta Bassa – autobuzul 1 până la utima stație din Citta Alta – funicularul către San Vigillio – plimbare în San Vigillio – funicular înapoi spre Citta Alta – plimbare în Citta Alta – Funicular spre Cita Bassa.

Link-uri utile:
Cazare: apartament Bergamo 
Transport local Bergamo : orare și tarife
Pagina oficială de turism a orașului: harta cu principalele obiective

San Vigillio

Deasupra orașului Bergamo, se află dealul San Vigillio. Vederea de acolo a fost perfectă, putând să admirăm Citta Alta, Citta Bassa, dealurile, câmpiile și Alpii în depărtare, iar plimbarea pe străzile pietruite și pustii, superbă.  Pentru că acesta este cel mai înalt punct din zonă, în timpul Imperiului Roman a fost construit un punct de observație, ruinele fortăreaței Castello fiind transformate în parc și accesibile gratuit vizitatorilor.

Citta Alta

Coborând cu funicularul în Cita Alta, ne-am petrecut timpul rătăcind prin piațete si pe străduțe. Nu ne-am putut lua ochii de la peisajele de poveste. Oraşul vechi din Bergamo este înconjurat de Ziduri Veneţiene (patriomoniu UNESCO), iar în centrul său sunt două pieţe unite, Piazza Vecchia şi Piazza del Duomo.

Prima piazzeta, cu ansamblul ei de clădiri medievale și fântâni, cuprinde şi Palazzo della Ragione, care este una dintre cele mai vechi primării (1199). De aici, se poate urca cu liftul  în tur­nul din secolul al Xll-lea- Torre Civica pentru a admira oraşul de la înălţime. Cea de-a doua, Piazza del Duomo cuprinde Bazilica della Santa Maria Maggiore şi capela de alături, Colleoni, o bijuterie arhitectonică.

Orasul vechi este foarte compact și extrem de liniștit. Străduțele înguste și îngrămădite, clădirile medievale, piațetele, terasele și buticurile retro oferă o atmosferă foarte intimă. Oriunde mă uitam, era ceva de văzut. Din experiență proprie, spun mare grijă la picioare, străduțele pavate cu piatră cubică și privirea girofar mi-au testat de câteva ori gleznele și echilibrul.

Am avut noroc de o vreme superbă pentru luna decembrie și am urcat pe ruinele fortăreței Rocca. În fortăreață este amenajat un parc drăguț cu privelițste asupra orașului nou. Tot de aici, se văd frumos acoperișurile din țiglă roșie și aglomerația tipic italiană de turnuri și clopotnițe.

Citta Bassa

La întoacere ne-am plimbat și prin Citta Bassa ca să aruncăm un ochi la târgul de Crăciun. Am coborât cu cel de-al doilea funicular și ne-am îndreptat pe Viale Vittorio Emanuelle, printre conacuri  spre centrul nou al orașului. Nu ar fi o vizită adecvată la Bergamo fără a încerca unele dintre specialitățile locale. Bergamo este cunoscut pentru “polenta e osei”.  Există două preparate cu aceeași denumire, așa că atenţie la ce comandaţi. Fie mamaligă care conține carne de pasăre în mijloc, fie un desert care arată ca o mămăliga, dar care este de fapt un tort dulce cu o pasăre de ciocolată plasată pe partea de sus.


Recomandările localnicilor ne-au direcționat către La Marianna pentru un mic dejun delicios tipic Italiei de nord și capuccino autentic, iar pizza am mâncat dintr-un local tradițional, Il Fornaino.

All in all, Bergamo ne-a lăsat impresia că timpul stă în loc si pentru asta  îl consider unul dintre cele mai pitorești orașe din Italia, iar pozele, nu fac decât să vorbească de la sine.

Cam atât despre Bergamo. Sper că v-am făcut curioși. Vizitați-l, sigur o să vă placă.

Until next time,