Ne-am întors de o săptămână dintr-o excursie superbă, într-o destinație medievală. Deși am avut emoții în privința vremii (pentru că în Bruges plouă mai mult decât în Londra), în Belgia am avut noroc de o toamnă cu soare și căldură putând să ne bucurăm de culorile și peisajele de poveste.

 

Cum și unde

Și Wizz air și Ryanair operează curse spre Bruxelles Charleroi din principalele orașe din țară iar prețurile sunt mai mult decât accesibile (noi am găsit biletele cu 20 Euro/persoană), deci mult mai convenabil decât un zbor de linie. De data asta, am avut noroc și de un cer senin  așa că a fost o plăcere să zburăm peste Munții Apuseni.


De la aeroportul din Charleroi există transferuri cu autocarul către Bruges, Bruxelles, Ghent și Luxemburg (următoarea destinație pe lista noastră). Dacă drumul spre Bruges durează două ore, cel spre Bruxelles sau Ghent se parcurge într-o oră, în cazul în care lucrurile merg smoth pe autostradă. Am observat că biletele se pot achiziționa și de la șofer cu un handling fee adițional de 3 euro. Noi le-am cumpărat din timp, online și le-am găsit mult mai ieftine, pentru că se aplică principiul biletelor de avion (the sooner, the cheaper).

Cum eram birthday girl, am avut mână liberă în alegerea cazării, așa că Mihai a trebuit să se resemneze cu un conac din secolul al 17-lea decorat shabby chic (every guy’s dream, știu). We really loved the place, așa că îl recomand. The White Queen B&B este poziționat la 5 minute de centrul Bruges-ului, este un loc foarte intim și romantic, o afacere de familie în care se vede atenția pentru detalii și clienți printr-o multime de personal touches.

Bruges

Orașul flamand ne-a cucerit imediat cu clădirile sale medievale (nu degeaba este patrimoniu UNESCO), cu piețele foarte animate și cu lebedele care plutesc pe canale, Bruges-ul meritându-și eticheta de una dintre cele mai romantice destinații din Europa. Mi se pare puțin exagerată asemănarea lui cu Veneția, atmosfera, limba si arhitectura amintindu-mi de un Amsterdam mai mic și mai drăguț (nu am vazut vreun cartier în stilul Red Light District, so guys, do not get your hopes up).

Bruges este genul de oraș care are ceva pentru toată lumea. Are un centru vechi cu o arhitectură impresionantă și parcuri și canale numeroase, sunt zeci de magazine cu  ciocolată, waffles și bere și muuulte biciclete pe străzi (deși pe biciclișții localnici noi i-am perceput din punctul de vedere al expresivității și atitudinii ca pe taximetriștii furioși din traficul românesc).

Excursiile cu șalupa (parcă ar cadra mai bine o barcă cu vâsle în toată povestea asta), urcarea în turnul Belfort (vreo 360 de trepte și niciun lift) din piața centrală și plimbările cu trăsura țin toate de marketing-ul turistic și pot fi opțiuni de petrecere a timpului în Bruges. Pentru cei pasionați de muzee, Bruges este o destinație ideală, aici găsindu-se o multitudine de galerii de artă și centre expoziționale. Mai punem pe listă și un muzeu al Ciocolatei, unul al Berii și unul al Cartofilor Prăjiți, la care adăugăm un muzeu al diamantelor, unul al torturii, unul al instrumentelor medicale adăpostit într-un spital de la 1200 și o biserică în care se spune că este păstrată o fiolă cu sângele lui Isus. Ce să mai, de toate, pentru toți.

O chestie ciudată, care se pare că ține de cultura locului, este faptul că majoritatea restaurantelor și teraselor nu sunt deschise lunea și marțea, iar in restul săptămânii mai toate se închid devreme. Noi nu am știut asta și ne-a luat ceva timp să găsim o locație drăguță și intimă în zona Burg.
Am încercat să facem cât mai puține din activitățile turistice pentru a profita la maxim de autenticitatea locului. Este de la sine înteles că Bruges nu se vizitează cu harta. Având dimensiuni reduse am ajuns peste tot și-am și revenit pe câteva străduțe. Ne-am plimbat mult, ne-am bucurat de vremea frumoasă, ne-am pierdut pe aleei înguste și ne-am odihnit pe malul canalelor. Chiar dacă este extrem de turistic, Bruges-ul este unul dintre cele mai liniştite și relaxante orașe în care am fost.

 

Bruges este extrem de fotogenic, oriunde întorceam capul, găseam câte ceva de admirat și pozat, cu alte cuvinte, perfect birthday desination pentru mine. Cu toate acestea, ca și highlights aș menționa: Begijnhof (o grădină liniştită mărginită de clădiri albe din secolul al XVII-care este de fapt curtea unei mănăstiri a călugărițelor benedictine), zona Rozenhoedkaai (cred că cea mai fotografiată locație din oraș), cartierul Hansa, Burgul (piața administrativă a orașului), parcul Minnewater și zona Bonifacius (o gradină cochetă în curtea interioara a bisericii Onze-Live-Vrouwekerk, biserică în care se află și sculptura lui Michelangelo „Fecioara și pruncul”) .

În concluzie, Bruges chiar merită văzut… Noi am rămas cu amintiri frumoase și ne-am întors încântați de farmecul său aparte.
Momentan atât, Bruxellesul îl păstrez pentru postarea următoare.

Until next time,