În planificarea călătoriei noastre în Maroc, am inclus și vizitarea regiunii Ouarzazate, în special pentru frumusețea Ksarului-ului Aït Benhaddou. L-am trecut pe lista noastră  de  obiective pentru că mi-a semănat a sculptură gigant de nisip, ce să zic, keeping in touch with my inner child.  Până atunci, eu nu am mai auzit de această localitate, dar Mihai a recunoscut-o ca fiind locație de filmare pentru Game of Thrones (cause a geek always a geek), așa că nu a fost nevoie de nicio negociere să ajungem acolo.

Ouarzazate

Ouarzazate

Ouarzazate

 

Ouarzazate  este baza perfectă pentru explorarea regiunii sudice a Marocului. Orașul  a fost în trecut principalul centru administrativ din regiune și a fost dezvoltat în acest scop de către francezi în timpul colonizării. Totodată este cunoscut a fi poarta spre deșertul Sahara.


Situat la doar patru ore de la Marrakech, Ouarzazate este principalul oraș Berber din sud. De asemenea, este cunoscut pentru apusurile sale de soare spectaculoase și peisajele de munte și deșert spectaculoase.  Orașul este supranumit și Hollywood-ul  Marocului și pe bună dreptater. Aici se pot vizita Muzeul Cinemaului, Atlas Films Studios și CLA Film Studios, putând să vă plimbați prin studiourile în care s-au produs filme precum: Troia, Mumia, Alexandru cel Mare, Exorcistul sau Gladiatorul.

OuarzazateOuarzazateOuarzazate
Prețurile biletelor de intrare variază între 3-5 EUR. Tot în Ouarzazate se poate vedea și Kasbah-ul Tourit. Cum am fost pe fugă, destinația noastră fiind Aït Benhaddou ne-am rezumat în a vizita un platou de filmare plus kasbah-ul de afară.

OuarzazateOuarzazate Ouarzazate

Ce este un Ksar

În trecut, Ksar-urile erau mai mari decât satele, dar mai mici decât orașele și reprezentau un amestec de comunitate, cultură, religie și bogăție. Ksar-urile erau formate din câteva Kasbah-uri care găzduiau mai multe familii. Acestea de multe ori erau înrudite, alteori nu, pentru că majoritatea erau primitoare și tolerante față de oamenii de diferite religii.

Aït Benhaddou

Construite din argilă roșie, cele mai multe ksar-uri au avut rol de fortărețe și au fost ridicate la o înălțime mare pentru a oferi un punct avantajos în recunoașterea potențialelor atacuri. Casele ( Kasbah-urile ) nu sunt foarte sofisticate, dar etajele superioare (3-4) sunt împodobite cu modele ornamentale. Mai mult decât atât, un turn este construit în fiecare colț al Kasbah-ului. Cu cât sunt mai sofisticate turnurile, cu atât este mai bogat proprietarul lor. Multe turnuri sunt ornate la extrem, încât par a avea coroane. Totuși, deoarece toate au fost făcute dintr-un fel de chirpici, după mulți ani se prăbușesc datorită condițiilor meteo.

Aït Benhaddou

Aït Benhaddou

Sute de clădiri se găsesc pe tot teritoriul Marocului, dar în sudul țării nu sunt doar relicve ale istoriei, ci și locuințe pentru multe familii, exprimând spiritul simplu al localnicilor, precum și marile aspirații ale nobilimii deșertului. Cert este că designul spectaculos al ksar-urilor atrage vizitatori din întreaga lume, iar localnicii profită din plin de asta.

Aït Benhaddou

Aït Benhaddou

Ksar-ul Aït BenHaddou este o cetate fortificată, parte a patrimoniului UNESCO.  Aflat pe traseului comercial, pe ruta spre și dinspre Sahara, era loc de popas în siguranță pentru negustori. Este alcătuit din șase kasbah-uri din secolul al XVII-lea. Cetatea este mai mult decât un oraș așezat pe marginea unui deal, este o bucată de istorie. Câțiva meșteșugari au mici magazine în fortăreață și câteva familii mai locuiesc în continuare acolo, fără electricitate, apă sau gaze. Majoritatea oamenilor s-au mutat de cealaltă parte a râului în satul mai nou, unde sunt și toate hotelurile și restaurantele.

Aït Benhaddou

Unde și cum

Când vă decideți să călătoriți la Ouarzazate, Aït BenHaddou  este locul care ar trebui să fie cu siguranță pe lista  voastră.  Ksar-ul este situat  la 30 km de la Ouarzazate, pe drumul spre Marrakech.  Mai jos, am  creat un o listă de lucruri  de făcut  în Aït Benhaddou, câteva sfaturi despre unde să mâncați, informații despre cum să ajungeți acolo, cât costă și cât timp să alocați.

Aït Benhaddou

Aït Benhaddou

Unde și ce mâncăm

În fortăreață nu există restaurante pentru că nu există utilități. Toate facilitățile sunt poziționate peste râu, în zona cea nouă. Prețurile sunt decente, evident veți primi meniurile și prețurile turistice. Noi am  încercat să cerem meniurile locale (mai variate) peste tot unde am mâncat în Maroc și spre norocul nostru peste tot ne-au fost oferite.

Aït Benhaddou

Taxa de intrare

Ksar-ul este deschis de la ora 8 până la apusul soarelui. Călătorii pot intra în sat prin intrarea principală, unde 10 Dirhami de persoană sunt percepuți ca o donație pentru restaurarea cetății. Există și alte intrări care pot fi folosite, dar localnicii pot cere mai mult turiștilor pentru a utiliza aceste intrări. Verificați și asigurați-vă că nu intrăți în situații neplăcute, pentru că, așa cum am mai spus, marocanii profită din plin de buzunarele turiștilor.

Aït Benhaddou

Aït Benhaddou

Ca și tips and tricks, primul cuvânt pe care l-am învățat în Maroc a fost  „laa” care înseamnă „nu”. Cu siguranță a fost și cuvântul pe care l-am folosit cel mai des, în încercările noastre de a dribla toți vânzatorii și  prestatorii de servicii de ghidaj. Nu aveți nevoie de ghid pentru a vizita cetatea, deși mulți se vor prezenta pentru asistență. Ghidul se va plăti extra chiar dacă veți ajunge la Aib BenHaddou printr-o excursie organizată și deja achitată. Dacă aveți ghinionul să fiți încălțați cu un ghid, negociați prețul înainte de a pleca în tur.

Aït Benhaddou

Lucruri de făcut și văzut în Aït Benhaddou

 • Plimbare prin cetate

  Kasbah-ul este mic și ușor de vizitat. 3-4 ore sunt mai mult decât suficiente pentru a vedea toată zona. Fortăreața a fost peste așteptările noastre, fiind complet diferită față de agitația din Marrakech sau Fes. Ne-am simțit în siguranță,  așa că am explorat fără griji străduțele plimbându-ne prin labirintul de alei. Undeva între bază și parte superioară a cetății am făcut o mișcare greșită și ne-am trezit efectiv în casa uneia dintre puținele familii care locuiesc acolo. Am fugit rapid, pentru a nu vedea mai mult  decât ne propusesem din atmosfera berberă.

 • Priveliștea

  Aït Benhaddou

  Aït Benhaddou

  Urcați pe ambele dealuri, atât pe colina de deasupra kasbah-ului cât și pe  dealul din față, pentru că ele oferă vederi complet diferite ale zonei. Cum am ajuns acolo la final de februarie panoramele au fost  uimitoare: la bază palmieri și oaze, în depărtare munții Atlas plini de zăpadă.

  Aït Benhaddou

  Aït Benhaddou

  Aït Benhaddou

  Aït Benhaddou

 • Meșteșugurile locale

  Dacă aveți timp, dați o geană în magazinele de suveniruri. Meșteșugarii locali vindeau suveniruri diferite celor din Marrakech și Fez. Evident, de plătit, tot scorurile turistice le veți achita, dar proprietarii de magazine sunt mai puțin insistenți.

  Aït Benhaddou

  Aït Benhaddou

 • Interiorul unui Kasbah

  Pentru a vedea o mică parte a culturii berbere merită să urcați într-un kasbah (preferabil unul nelocuit, care este deja muzeu). Noi le-am bifat pe amândouă, dar poate voi o să stați mai bine cu orientarea.

  Aït Benhaddou Aït Benhaddou Aït Benhaddou

Thanks for reading!  Sper că v-a plăcut. Garantez pentru locul ăsta. Merită o vizită. Pentru noi, Aït BenHaddou este, de fat, d în topul celor mai bune experiențe din Maroc marocane.

Until next time,